tisdag 6 januari 2009

resan i korthet

Den 12:e december flög jag och Mats från Kalmar till Arlanda där vi sov en natt på hotellet Rest and Fly. På eftermiddagen den 13:e december satte vi oss på flyget mot Thailand. Ca 11 timmar senare landade vi på Krabi flygplats. Jag hade trott att man skulle kunna sova bort större delen av resan men vi sov nog inte mer än ett par timmar så det var riktigt segt att sitta där så länge. Direkt när vi kommer av planet slås man av den fuktiga värmen och solskenet och vi börjar förstå att nu är vi långt hemifrån, långt från kylan och vardagen. Härligt!

På flygplatsen blir vi hämtade av en färgglad och generöst dekorerad buss som kör oss till Khao Lak, en färd på ca 2,5 timmar. I Khao Lak bodde vi en vecka, på ”Khao Lak Seaview Resort and Spa” som var ett väldigt lyxigt och fint hotell med överrepresentation av skandinaviska barnfamiljer. Khao Lak var så otroligt lugnt och fint. Visst var det mycket turister om man tänker i förhållande till antalet thailändare, men när man traskade runt på stranden och i djungeln kunde det vara nästan folktomt. Där fanns en 3 mil lång fin sandstrand (utan solstolar och försäljare) och var nästan omgivet av djungel. I stort sett alla byggnader, inklusive vårt eget hotell, har blivit uppbyggda igen efter tsunamin. Vad vi kunde se fanns det knappt några spår kvar efter tsunamin men överallt fanns varningsskyltar som visade vart man skulle ta sig om det fanns risk för en ny tsunami. Under vår vecka i Khao Lak åkte vi bland annat på en dagstur till djungeln i nationalparken Koh Sok där vi red på elefanter, åkte kanot och träffade de första aporna. En annan dag åkte vi ut till Similan Islands (ca 6 mil ut på havet) med en speedboat för att snorkla. Både vattnet och öarna var fantastiskt fina, nästan overkliga. Tyvärr blev jag väldigt sjösjuk och kunde inte njuta av dagen och snorklingen fullt ut, men efter några thailändska åksjuketabletter överlevde jag dagen och resan tillbaka till land. Vi spenderade också en dag i djungeln i nationalparken Lamru som ligger i Khao Lak, och tog långa promenader på stranden.

Efter en vecka i Khao Lak åkte vi tillbaka till Krabiprovinsen där vi landat. I Ao Nang bodde vi en vecka på ”Best Western Ban Ao Nang” som var ett mindre lyxigt men helt okej hotell mitt på shoppinggatan vid stranden. Krabiprovinsen är jättevacker med massor av öar och klippformationer överallt. Från stranden i Ao Nang kunde man ta båtar till fina öar och stränder som ligger i närheten. Under vår vecka i Ao Nang gjorde vi dagsturer till många olika öar. Bland annat gjorde vi den klassiska turistturen till Phi Phi islands (speedboat med stopp på många olika ställen och öar, bland annat där filmen The Beach spelades in). På julafton köpte vi loss en egen longtail-båt för en dag och åkte till Hong islands. Det var en jättefin grupp öar dit turisterna inte hade hittat i samma utsträckning som till Phi Phi Islands (det går inga turer från Phuket dit om jag förstod det rätt). En dag åkte vi ut till Chicken och Tub island som ligger ca en kvart med båt från Ao Nang. Vid lågvatten kan man gå mellan de två öarna som ligger precis bredvid varandra. Två dagar åkte vi till Railey som ligger precis brevid Ao Nang på fastlandet men man kan bara komma dit med båt. Där fanns tre olika stränder där vi fastnade speciellt för en av dem där en del av stranden låg i en grotta eller vad man ska kalla det. Under vår andra vecka fick vi också en hel del tid med de fina aporna som levde där. Hemresan gick också bra även om det blev en flygning på ungefär 12 timmar och vi knappt sov något. Innan vi kunde återvända till Kalmar blev det en natt till på Rest and Fly på Arlanda. Den 29:e december kom vi hem till Kalmar, trötta, med vriden dygnsrytm men med många nya minnen.

Vi är jättenöjda med resan. Vi hann göra väldigt mycket, allt vi hade tänkt att vi ville göra. Vi hann till och med glömma det mesta om livet här hemma. Det vi inte gjorde var väl att bara ligga och sola och slappa men det får vi göra en annan gång. Även när vi tänkte ha vilodagar var det svårt att vara stilla, det fanns ju så mycket att se överallt. Jag önskar dock att jag hade haft lite mer aptit så att jag hade kunnat njuta mer av maten. Jag hade nästintill ingen aptit under resan men jag kan trösta mig med att vi aldrig blev sjuka förutom en kortvarig förkylning som Mats drog på sig. Sjösjuka hade jag också gärna varit utan men jag lyckades hantera det ganska bra med åksjuketabletter som jag köpte där. Trots att vi nu är ganska panka, resan är det dyraste vi köpt med ett totalpris som nog ligger en bit över 40 000, är vi jätteglada att vi kom iväg och börjar redan fantisera om att åka iväg igen.

1 kommentar:

Benny sa...

Så härligt det låter, och så bra att denna resa blivit av. När ni började prata om att resa julen 2008 tyckte jag det lät som så väldigt avlägset... och nu vips har ni varit där.
Så då är det bara att börja samla pengar till ny resa?