onsdag 26 september 2007

Fantastisk filmfestival 2007

Årets filmer på festivalen för min del :

The Devil dared me to
Nya Zeeländsk film om en kille vars högsta dröm är att vara stuntman. Väldigt rolig, men blev lite väl mycket ibland. Men absolut sevärd. jag har ju svårt för många komedier, men här skrattade jag gott :)





Ugly swans

Rysk långsam science fiction som handlade om...ja, vad handlade den om?! En man som försökte få tillbaka sin dotter från en internatskola med konstiga mutanter i en märklig miljö där det regnade hela tiden och barnen var supersmarta. Den var nog egentligen väldigt filosofisk och politisk men det var inte så lätt att ta till sig när textningen kändes som en simpel sammanfattning av långa utläggningar. Snygg var den i alla fall.


Day watch
Rysk science fiction som var allt annat än långsam. Den var bland det coolaste jag sett se senaste åren. Till och med textningen var bland det coolaste jag sett. Tänkt att inte fler tänkt på att göra texten till en del av filmen, riktigt snyggt. (blood, SCREAM)

Isolation

Irländsk blodig och slemmig film om ett experiment med kor som går fel. Riktigt härlig stämning som ofta påminde om alien. Tyvärr tappade den lite mot slutet.







In 3 tagen bist du tot (
Dead in 3 days)
Slasher i väldigt vacker österrikisk bergsmiljö. Jag tyckte att den var riktigt snygg och bättre än det mesta jag sett i genren. Personerna som var med kändes väldigt äkta och det var snygga bilder och fin miljö. Me like. Sen kan jag se mellan fingrarna med att den var lite förutsägbar.









Grimm Love

Tysk film som skulle visa oss männen och historian bakom kannibalen och han som blev äten av kannibalen i det där uppmärksammade fallet. Filmen hade sina stunder och det är helt klart ett intressant ämne. Vad kan driva människor till något sådant? Filmen angrep ämnet på ett oväntat sätt eftersom den strävade efter att man skulle förstå männen. Man kände nästan att det blev ett lyckligt slut, två olyckliga själar som äntligen hittar den de är ämnad för. Men det var ju inte bara fint. Många hemska scener såklart. Men tyvärr kändes det lite krystat ibland. Den nådde inte ända fram enligt mig. Ett stort minus var att de pratade engelska med någon slags tysk brytning hela filmen.

Funky Forest: the first contact
Helt galen, otroligt roligt. Vi skrattade så vi grät. Det var ett ihopklipp av scener av väldigt blandade typer. Jag tänkte när vi såg den att det var någon slags Fyra nyanser av brunt fast i japan. Mycket mer kan man inte säga. Absolut en av höjdpunkterna i år.






The Living and the Dead
En mentalt handikappad man som bor med sina föräldrar tycker att han själv klarar av att ta hand om sin mamma när pappan åker iväg och låser ute sköterskan som skulle komma dit. Det blir början till en mardröm som får familjen att falla i bitar. Filmen hade många starka scener och hade en kuslig stämning. Men det blev inte helt fängslande enligt mig och lute segt ibland. Intrycket av filmen höjdes dock när det i sluttexterna verkade som den var baserad på en sann histora.

Taxidermia
Ungersk film där vi får följa tre generationer av män som lever speciella livsstilar som på olika sätt experimenterar med sin kropp. En sexfixerad som knappt tackar nej till något, en som tävlar i hetsätning och en som sysslar med uppstoppning av djur och ja, annat... Väldigt experimentell film och det var intressant att den var från Ungern. Många äckliga scener av olika slag (vilket medförde att vi inte rörde våra godispåsar efter en kvart in i filmen). den hade några riktigt snygga scener och kameraåkningar men tja... inte direkt en film jag skulle rekommendera till så många och inte en film jag vill se igen.

Retribution
Japansk skräck som vi trodde skulle vara nyskapande och skrämmande på nya sätt. Men den var nästan bara seg och dålig. Inte mycket nytt, alla läskiga scener gick bara långsammare. Thriller-stämningen som var lite intressant förstördes bara av några fula scener där spöket i form av en kvinna i röd klänning flög genom staden a la stålmannen. Nä, detta var ingen höjdarfilm.

Kortfilmspass
Några guldkorn fick vi allt se, som t.ex en simpel film om tennsoldater som har begravning av en död mus i toalettstolen.. haha... väldigt rolig. Och en animerad film om en liten bebis som byter plats med en hund och hur deras liv blir där de fostras som hund respektive människa.

Inga kommentarer: